علل حاشیه نشینی کرج زیر سایه پایتخت چیست؟
علیرضا گروسی، کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری در گفتگویی با ایسنا، درباره علل گسترش حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ مثل کرج میگوید: اصطلاح حاشیهنشینی یا زاغهنشینی در کشورهای درحالتوسعه به محلات فقیرنشینی گفته میشود که در اطراف شهرهای بزرگ ایجاد میشود. حاشیهنشینان فقط مهاجران روستایی نیستند بلکه گروههای کم درآمد شهری را نیز شامل میشوند که به دلیل سیاستهای ناکارآمد زمین و مسکن شهری به این مناطق روی میآورند.
گروسی در ادامه گفت: بخش اعظمی از محلات حاشیهنشین در شهر کرج ناشی از مهاجرتهای روستاییان این استان و استانهای دیگر به آن است. از عوامل اصلی مهاجرت به کرج، نزدیکی به پایتخت و همچنین ارزان بودن نسبت به تهران است. متأسفانه این شهر و محلات آن، در سایه شهر تهران به رشد و گسترش افقی غیر اصولی و غیر منطقی در دهههای اخیر دستیافتهاند که شهرنشینی در آنها با شهرسازی توازن ندارد.
وی با اشاره به اینکه بیشتر مشکلات فرهنگی و اجتماعی مناطق حاشیهای ناشی از کمبود امکانات است، خاطرنشان می کند: محلات حاشیهنشین در همه جای دنیا ازنظر جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و کیفیت زندگی سطح بسیار پایینتری را نسبت به محلات دیگر در شهر دارند. این مسئله خودبهخود باعث فقر فرهنگی، فقر اقتصادی، افزایش ناامنی و بروز بزهکاری و درنهایت نارضایتی و هنجارشکنی ساکنان خواهد شد.
خط چهار حصار در کرج ؛ ضعیف، ساخت وساز غیراصولی، غیرمجاز و بینظارت
این کارشناس مسائل شهری درباره علل حاشیه نشینی در کرج، افزود : یک از محلات حاشینه نشین در کرج محله خط چهار حضار است. در محله خط چهار حصار، سرانههای شهری بسیار پایین و تمرکز جمعیتی بالاست. از سوی دیگر کیفیت سازهها استاندارد نیست و از مصالح بیکیفیت و آسیبپذیر استفادهشده است درنتیجه واحدهای مسکونی بهصورت غیراصولی و غیرمجاز ساختهشدهاند. علت اصلی این رویه در ساختوساز، بنیه ضعیف اقتصادی سکنه و عدم نظارت دقیق بر ساختوساز ایشان از طرف سازمانهای نظارتی بوده است.
گروسی در انتها میافزاید: خط چهار حصار، کالبدی نامتوازن و نامناسب دارد و همین نارساییهای عمرانی، روی مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز تاثیر منفی میگذارد. در این منطقه دسترسی به خدمات شهری در پایینترین سطح خود قرار دارد که این معضل به تبع در بلندمدت روی سطح سواد، توان مالی، وضعیت آموزشی و بهداشتی نیز تأثیر منفی گذاشته است./ به نقل از ایسنا